Om meg

Bildet mitt
Tønsberg, Vestfold, Norway
Heisan!! Jeg heter Lene og her deler jeg min hobby og kakeverden med dere. Hyggelig at du titter innom, liker besøk =) Legg gjerne igjen kommentarer og det du måtte føle for. Du finner meg også på facebook.

torsdag 31. mai 2012

Faller kaka sammen?

Hvorfor hever kaka?  (innlegget er en kopi fra klikk.no)
Det er det lurt å forstå hvorfor kaka hever. Om du bruker bakepulver, natron, gjær eller egg er vi ute etter det samme. Vi vil at små lommer med gass inne i bakverket skal utvide seg ved at de varmes opp (i ovnen). Når vi bruker bakepulver startes en reaksjon som produserer karbondioksyd. Det er den samme gassen som gjæren lager. Dersom du bruker egg (uten gjær eller bakepulver) er det bare luften du klarer å piske inn i eggehviter og plommer som utvider seg i deigen (ved oppvarming). En kakedeig er altså full av små lommer med luft eller karbondioksyd (eller begge deler). Mirakelet skjer når deigen settes i ovnen. Da varmes luft/gass-boblene opp og utvider seg. Da øker deigen i volum. Når du nå vet dette, blir det lettere å skjønne hva du skal gjøre - og ikke gjøre.  


Her er en sjekkliste: 


For varm ovn
Dersom ovnen er for varm sprekker boblene. Det kan være at ovnen din ikke er nøyaktig. Det kan du sjekke med termometer. Et annet tips er å varme opp ovnen til 20-30 grader mer enn oppskriften tilsier. Når du åpner ovnen for å sette kaka inn slipper du ut mye varme. Når kaka er i ovnen kan du senke temperaturen ned til det opprinnelige.
 For kald ovn
Dersom ovnen din er for kald vil ikke boblene bli varme nok - og ikke holde seg varme lenge nok for at kaka (boblene) stivner. Stek kaka lenge nok Boblene utvider seg. Når kaka steker lenge nok "stivner" boblene. Ikke ta ut kaka for tidlig! Ikke rør Ikke rør kaka når den er i ovnen (boblene sprekker). Ikke åpne Ikke åpne døra når du baker (lufta i boblene kjøles ned og kaka kollapser).
 Elting - for mye eller for lite?
Om du baker muffins blir du ofte bedt om å ikke røre for mye (fordi muffinsene blir for harde). Men, dersom du elter for lite kan du risikere å ikke fordele luftboblene jevnt nok i røra.
 Bakepulver - for gammelt?
Bakepulveret mister effekten etter en viss tid. Sjekk om det er fart i det ved ha en liten teskje i et glass varmt vann. Bruser det ivrig er det fortsatt liv! Bakepulver holder normalt i minst 3-6 måneder, men det avhenger av hvor fuktig det er i luften.
 Egg - pisk dem godt
Bruker du egg er det viktig at de piskes grundig.
 Oppskriften - noe galt med den?
Javisst, det kan være oppskriften. Og her er det mange muligheter. Forholdet mellom fett, sukker, mel, hevemiddel er sentrale. Men, som oftest er det mengden mel og væske som er kritisk. Dersom alt annet på listen er ok - så juster oppskriften!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...