Om meg

Bildet mitt
Tønsberg, Vestfold, Norway
Heisan!! Jeg heter Lene og her deler jeg min hobby og kakeverden med dere. Hyggelig at du titter innom, liker besøk =) Legg gjerne igjen kommentarer og det du måtte føle for. Du finner meg også på facebook.

søndag 31. januar 2010

Litt om gjær

Finner du ikke rød i hyllene dine, kan blå gjøre nytten også til søte, tyngre deiger.

Når produsenten likevel har tatt bryet med en egen løsning for søtbakere: Original fungerer ikke optimalt når deigen inneholder sukker.

Sukker kan virke hemmende på denne typen gjær. Den søte er tilpasset hvetebakst som inneholder mer en fire prosent sukker eller sirup.Rød er raskere

Den røde gjæren har et enzym-apparat som raskt opptar sukkeret og omsetter dette til alkohol og karbondioksid. Gjæren produserer derfor mer karbondioksid raskere enn den originale blå gjæren, dersom det brukes sukker i deigblandingen.

Fordelen med rød gjær til søte deiger er at du oppnår en gevinst ved at hevingen går raskere, og volumet på bakverket blir minst 25 prosent større.

Fersk gjær for søte deiger er laget av de samme naturlige råstoffene som norsk, originale gjær. Gjæren er ikke tilsatt noen konserveringsmidler eller lignende. Det som gjør denne gjæren så spesiell, er at dette er en annen stamme gjær som blir produsert på en helt egen måte. Gjær er for øverig én-cellede organismer som hører til soppene.Tørrgjær vil ha varme

Løs opp begge typer fersk gjær i håndvarm deigvæske, 37 °C. Tørrgjær skal blandes direkte i melet. Deigvæsken må være varmere enn ved fersk gjær; gjerne en temperatur på 40-45 °C.

Én pose tørrgjær tilsvarer 50 g fersk gjær. Butikkenes tørrgjær finnes i pakning à 5 poser tørrgjær, hver på 12 g.

Bake-eksperter anbefaler å redusere gjærmengden om du bruker du rød gjær. I oppskrifter med 50 g fersk, søt hvetedeig kan du nøye deg med 30 g.

4 kommentarer:

  1. å jeg har akkurat lært at gjær er sopp.. jaja.. lærer så lenge man lever :p

    SvarSlett
  2. hehe.. jeg viste ikke det føre jeg leste om hva som var pensum i matlaging for barneskoleelever :) hehe

    Utrolig flotte kaker du lager altså.. :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...